Kyminlinnassa pääsee nyt vierailemaan virtuaalisesti

Kotkassa sijaitseva Kyminlinna avautuu suurelle yleisölle uudella tavalla, kun sinne pääsee tutustumaan virtuaalisovellusten avulla. Linnoitus on aina kiehtonut historiasta kiinnostuneita matkailijoita, mutta siellä vieraileminen opastettujen kierrosten ulkopuolella ei ole ollut mahdollista. Virtuaalista linnoitusta esitellään joulukuussa Vellamossa.

Kyminlinna on suurista linnoituksista ainoa lähes kaikkine etuvarustuksineen säilynyt Kaakkois-Suomen linnoitus. Se oli sotilaskäytössä yli 200 vuotta aina vuoteen 2005 asti, jonka jälkeen alue ei ole ollut aktiivisessa käytössä.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk) on tehnyt Kyminlinnasta kaksi pilottisovellusta Kuninkaantietä kehittävässä hankkeessa. Ensimmäinen sovelluksista on virtuaalitodellisuusmuseo, jossa katsoja pääsee tutustumaan 1800-luvun Kyminlinnaan virtuaalilasien avulla. Linnoituksen muurit ja osa olemassa olevista rakennuksista laserkeilattiin projektia varten. Historiaan kadonneita rakennuksia, kuten 1920-luvulla purettu päävartio, mallinnettiin rakennuspiirustusten perusteella. Käyttäjä voi sovelluksessa kiertää linnoituksen kahdella eri alueella tutustuen Kyminlinnan historiaan. Osana virtuaalitodellisuusmuseota on myös 1800-luvun linnoitustykistöä esittelevä alue.

Toinen sovelluksista on virtuaalinen opastettu kierros nykypäivän Kyminlinnassa, jonka jokainen voi katsoa omalla laitteellaan selaimen kautta. Kierros on toteutettu hyödyntäen 360-valokuvia. Se vie katsojan linnoituksen lävitse lounaisportilta kaakkoisportille. Jokaisella alueella on infopisteitä, jotka valottavat Kyminlinnan historiaa ja nykyhetkiä.

Molemmat sovellukset ovat toteutettu sekä suomeksi että englanniksi.

– Tavoitteena oli tehdä kaksi erilaista alustaa, joille Kyminlinnan rikasta historiaa voidaan rakentaa tulevaisuudessa enemmän, TKI-asiantuntija Henri Brandt kertoo.

– Tässä vaiheessa keräämme mahdollisimman paljon palautetta käyttäjiltä, jotta voimme tulevaisuudessa tehdä sovelluksista vielä parempia.

Jotta virtuaalisovellukset tavoittaisivat mahdollisimman paljon kiinnostuneita, Xamk ja Merikeskus Vellamo esittelevät niitä 28. joulukuuta klo 17-20 Kotkassa Vellamon venehallissa. Sisältöihin pääsee tutustumaan silloin ohjatusti ja Xamk kerää samalla asiakaspalautetta jatkokehitystä varten.

– Olemme iloisia, että Xamkin ja Merikeskus Vellamon yhteistyö konkretisoituu ja luo puitteet yhteistyön syventämiselle, sanoo Kuninkaantie-hankkeen projektipäällikkö Katja Gorelkina.

Sisällöt on toteutettu EU:n rahoittamassa Kuninkaantie – uusi ulottuvuus ja uusia digitaalisia työkaluja -hankkeessa. Virtuaalitodellisuussisällöt ovat esillä myös Virolahden Bunkkerimuseon Green Belt -keskuksessa.

Siirry virtuaalikierrokselle

Hankkeen perustiedot

  • Nimi: King’s Road Renascence – new dimension and digital tools
  • Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (XAMK)
  • Kumppanit: Metropolia AMK (Helsinki XR Center)
  • Hankkeen kesto: 24 kk, 1.1.2021-31.3.2023

Lisätietoja hankkeesta

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Katja Gorelkina, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
050 468 4626 etunimi.sukunimi@xamk.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *